Методична стаття “Навчайте англійській мові з легкістю: методичні поради, які точно спрацюють”

Викладання іноземної мови, зокрема й англійської, для учнів початкової школи може бути складним, але корисним досвідом для вчителів-початківців. Крім того, це і відповідальна роль, оскільки від ефективності дій вчителя молодших класів, методики та технік викладання значною мірою буде залежати подальша мотивація до вивчення мови, майбутнє успішне навчання та базові знання учнів, що стануть основою при вивченні англійської мови у наступних класах середньої та старшої школи.

Сьогодні поговоримо про ефективні методики, які важливо використовувати  вчителю, щоб залучити дітей до вивчення іноземної мови та допомогти їм розвинути навички читання. З метою вивчення кращих практик викладання англійської мови, видавництвом MM Publications був оголошений конкурс методичних порад «Smart Tips for Teachers» і, хоча конкурс все ще триває, ми підготували для вас добірку методичних порад, на які варто звернути увагу під час навчання читання на уроках англійської мови учнів початкової школи. Ці поради стануть у пригоді як для вчителів, що лише починають свою педагогічну кар’єру, так і досвідченим педагогам, дозволивши їм урізноманітнити перевірені часом повсякденні підходи.

 Навчання учнів початкової школи навичкам читання може бути захопливим і ефективним завдяки застосуванню деяких лайфхаків, тому пропонуємо вашій увазі корисні поради, які надіслали нам учасники конкурсу:

  1. Навчайте читання за допомогою фоніксів, що допоможе учням розпізнавати буквено-звукові та звуко-буквені зв’язки. Так, в підручнику Smart Junior for Ukraine представлена секція Phonics, яка продовжує ознайомлювати учнів зі звуками англійської мови. Для опрацювання кожного звуку подані слова, які ви можете прочитати разом з учнями, і пісні.
  2. Будуйте читання від слів до речень: a cat – a red cat – a big red cat – Tom has a big red cat.
  3. Уникайте одноманітності, читайте хором, у групах, парами, ланцюжком, тільки дівчата (хлопці), голосно, пошепки, швидко, повільно, як робот, радісно, сумно;
  4. Інтегруйте елементи гри – використовуйте ігри, головоломки, кросворди та інші ігри на розуміння прочитаного. Наприклад, можна створити іграшковий словник або провести змагання на швидкість читання.
  5. Намагайтеся подавати лексику через флешкартки, на яких є і зображення, і надруковане слово. Таким чином, учні зможуть читати слова, впізнаючи їх, так званий whole word approach. Можна організувати роботу у групах, давши завдання скласти пари зі слів та відповідних зображень.
  6. Після прослуханого і прочитаного тексту учні переглядають фрагмент мультфільму/ анімованої презентації без озвучення, а потім запропонуйте спробувати його озвучити.
  7. Використовуйте прийом «Fishbone», де голова риби –  тема (наприклад «Food» ), кісточки вгорі – слова англійською мовою (назва продуктів), а внизу – переклад (або малюнки). Кісточки зверху підписує вчитель, внизу – доповнюють учні або навпаки. Хвіст «Fishbone» – страва, яка виходить з цих продуктів. Цікаве і легке завдання, яке дозволяє перевірити знання дітьми  не тільки лексики, а й розвинути навички читання та письма.Article_MM_07.2023_site

Звісно, запропонований перелік порад є далеко не вичерпний і будемо раді і надалі вивчати ваш досвід і методичні поради, які допоможуть вчителям краще організувати навчання англійській мові за підручниками від видавництва MM Publications. Менше з тим, узагальнюючи наведені практики, можна дійти висновку, що при роботі з малечею важливо уникати монотонності. Враховуючи вікові особливості учнів молодшої школи доцільним буде більш широко використовувати ігрові методи навчання, групову роботу та велику кількість наочних матеріалів, зокрема флешкартки, які є  компонентом підручника Smart Junior for Ukraine.

 І звичайно, найголовніший лайфхак вчителя – любити дітей і свою роботу!