Методична стаття “Що таке ефект плато та як не втратити мотивацію до навчання?”

Ефект плато_250х190Що таке ефект плато? Чому найбільш мотивовані учні втрачають мотивацію до навчання? Відповіді на ці питання ви дізнаєтесь з нашої методичної статті.

Чому саме я обрала цю тему для написання статті? По-перше, мені особисто знайоме відчуття “застою” у навчанні. По-друге, ефект плато притаманний різним сферам життя. По-третє, відчуваю потребу поділитись дієвими порадами, які допоможуть продовжувати навчатись у звичному режимі.

Отже, що таке ефект плато? Ефект плато (англ. plateau від фр. plateau) – певний період, під час якого не відбувається прогресу й поліпшення продуктивності. Ефект плато може виникнути в будь-який момент – на початковому, середньому або вже автономному рівні, коли достатньо знань для того, щоб відчувати себе впевнено в англомовному середовищі, і незрозуміло, куди рухатися далі. Учні долають складнощі під час навчання та не відчувають прогресу певний час, але це зовсім не означає що вони не прогресують, хоча для самого учня прогрес мало помітний.

Як подолати ефект плато?

 – Правильно визначте цілі навчання
Для досягнення будь-якої мети важлива мотивація. Якщо ви не бачите прогресу, як раз час згадати свою початкову мету і вирішити, що ви хочете робити далі. Цілі повинні бути чіткими та досяжними. Чіткі цілі з визначеним терміном та серйозна мотивація – ось найкращий спосіб подолати ефект плато.
– Визначте ваші слабкі сторони
Знайдіть свої проблемні зони в мові й сфокусуйтеся на них. Подолавши ці труднощі, ви будете пишатися собою і залишите плато позаду.
– Уникайте одноманітності
Якщо відчуваєте, що втомилися від одноманітності занять, саме час спробувати щось нове. Якщо ви приділяли багато часу, наприклад, вивченню граматики, то тепер запишіться в розмовний клуб, це допоможе подолати мовне плато, особливо на середньому й автономному рівні.
– Читайте неадаптовану літературу
Якщо ви дійшли до середнього рівня, навчаючись за автентичними підручниками та адаптованими матеріалами для тих, хто вивчає мову, якраз варто перейти на матеріали розраховані на носіїв мови. Обирайте все що вам до вподоби, серіали, фільми, книги мовою оригіналу, сайти the Guardian, National Geographic, BBC або подкасти англійською. Це допоможе подолати плато середнього рівня та впевнено крокувати до рівня B2 і вище.
 – Заохочуйте себе
Написали есе без жодної помилки? Зрозуміли фільм без субтитрів? Похваліть себе. Важливо не забувати хвалити та заохочувати себе за успіхи. Для цього потрібно відстежувати прогрес. Ви вже подолали перші складнощі на шляху в опануванні мови – похваліть себе і почніть рухатися далі.

Перевірити мовний рівень можна за допомогою Online placement test на міжнародному сайті mmpublications.com

Онлайн тест від mmpublications – це унікальний засіб визначення рівня володіння учнями англійською мовою від початкового (pre-A1) до автономного (C1). Крім того, що він надійний та простий у використанні, онлайн тест на визначення мовного рівня є ефективним інструментом, оскільки він перевіряє не тільки граматику і словниковий запас, але й уміння аудіювання, читання та говоріння. Сертифікат після проходження тесту надходить на електронну адресу.

You may also like the following articles:

“Використання автентичних матеріалів на уроках англійської мови” 
Developing language learning habits
Ознайомитись з навчальною літературою видавництва “mmpublications” можна на сайті “Лінгвіст”

Завжди з Вами,
MM Publications Ukraine