Методична стаття “What is a language learner’s worst enemy?”

Language enemy_250х190Чи знайома вам наступна ситуація? Ви вивчаєте іноземну мову досить довго, деякий час ви доволі впевнено спілкуєтесь з партнером по парті, але коли ви намагаєтесь говорити англійською з носіями мови, ваш мозок затьмарюється і ви раптом зупиняєтесь в середині речення, не в змозі продовжити думку. Чому так відбувається? Невже ви недостатньо вивчали мову? Звичайно, ні! Найстрашніший ворог кожної людини, яка вивчає будь-яку іноземну мову – це страх допустити помилку!

У нас є хороша для вас новина: згідно з результатами досліджень з дидактики та нейронауки, людський мозок може вивчити будь-яку іноземну мову у будь-який момент нашого життя.

Страх допустити помилку – це те, що відрізняє дорослих та дітей, які вивчають мову. Чому діти вивчають мову, здавалося б, так легко? Вони від природи допитливі й насолоджуються вивченням чогось нового, не боячись помилитися. Помилки для них є природною частиною навчального процесу, різниця полягає лише у ставленні до випадкових помилок.

“Діти уважно слухають, невпинно практикують мову і не бояться робити граматичні помилки. Але це все одно потребує багато часу для дітей. Дворічні діти, які постійно знаходяться в рідному мовному середовищі, все ще говорять відносно погано “, зазначає Дейв Фезерстон, професор неврології університету Іллінойс. Дорослі також можуть навчатися легко і швидко, якщо вони сміливі та готові подолати цей складний шлях, продовжувати вчитися і постійно практикувати розмовну англійську.

Як подолати цей страх? Ось декілька дієвих порад:

  1. Зосередьте увагу на тому, що ви бажаєте сказати, замість того, щоб думати про граматику, слова тощо. Те саме відбувається, коли ви говорите рідною мовою. Природно, що до цього моменту потрібно багато практики, але коли ви подолаєте страх перед розмовою, це відбудеться швидко.
  2.  Спробуйте практикувати мову в неформальному контексті. Більш розслаблене середовище допоможе вам почуватись впевнено та використовувати словесну мову якнайкраще.
  3.  Пориньте у вивчення мови, читайте, переглядайте фільми щодня, і ви здивуєтесь, коли будете говорити та вживати нові слова, яких не знали ще кілька днів тому.
  4.  Вправи на розвиток говоріння представлені в підручниках “Full Blast“, “New Destinations мають комунікативне спрямування, до вправи надаються поради щодо виконання комунікативного завдання та слова, які можна вживати під час виконання вправи для підтримки учнів та розширення словникового запасу. До складу секції Pairwork Activities входять завдання спрямовані на покращення навичок говоріння для роботи в парах.
  5.  Все що ви робите має приносити задоволення, це запорука успішного навчання!

Як виявили неврологи, не існує “належного віку” для вивчення іноземних мов. Єдиною перешкодою, яка зупиняє процес навчання є страх невдачі. Всупереч поширеній думці, дорослі можуть вчитися навіть швидше, ніж діти, бо вони знають, як побудована мова.

You may also like the following articles:

Завжди з вами,
MM Publications Ukraine