РОЗВИВАЄМО КРЕАТИВНЕ МИСЛЕННЯ В МОЛОДШІЙ ШКОЛІ

250x190_Монтажная область 1Що таке креативність? Чому варто розвивати креативне мислення починаючи з молодшої школи? Які вправи в підручнику Smart Junior 3 for Ukraine сприяють розвитку креативного мислення? Дізнайтеся відповіді на ці питання в нашій методичній статті.

Що таке креативність?

Креативність (creativity за визначенням в Кембриджському словнику) – це здатність продукувати та використовувати оригінальні та нестандартні ідеї, або створювати щось нове та незвичайне.

Основними навичками креативного мислення є: генерування ідей, відкритість до нового, уява та цікавість, гнучкість і альтернативне мислення як засіб народження великої кількості різноманітних, оригінальних ідей.

Чому варто розвивати креативне мислення починаючи з молодшої школи?

Сучасний світ розвивається шаленими темпами, компанії запрошують на роботу кандидатів, які вміють мислити нестандартно, тобто поза шаблонами. За даними Всесвітнього економічного форуму, починаючи з 2020 року креативність стане однією з топ трьох найважливіших навичок, які роботодавці цінуватимуть у своїх працівниках, поряд із критичним мисленням та вмінням розв’язувати проблеми. Як зазначає Кен Робінсон, “Креативність зараз настільки ж важлива у світі, як і грамотність. Вони мають стояти на одному щаблі.”

Учні з креативним мисленням вміють швидко генерувати велику кількість ідей, пізнають світ, легко перемикаються й намагаються знайти новий підхід до розв’язання проблем, уява дозволяє їм бачити нові зв’язки між речами.

Які вправи в підручнику Smart Junior 3 for Ukraine сприяють розвитку креативного мислення?
Listen to your partner. Draw and colour (Наприклад, Unit 5, p. 61, Smart Junior 3 for Ukraine)

Поділіть учнів на пари, кожна пара по черзі описує кімнату в будинку, партнер по парті має зобразити кімнату на папері. Коли всі учні закінчили виконувати завдання, кожен має презентувати кімнату свого партнера англійською мовою. Ця вправа розвиває уяву, покращує listening та public speaking skills.

Draw and write (Наприклад, Unit 8, p. 95, Smart Junior 3 for Ukraine)

Зверніть увагу учнів на малюнок та прочитайте речення вголос разом з ними. Учні можуть використовувати ідеї наведені в прикладі та зобразити на папері відпочинок на морі. Поділіть учнів на невеличкі групи та пари. Далі пари презентують свої малюнки один одному по черзі. Оберіть декілька учнів для презентації літнього відпочинку на загал.

Порада: Для уникнення неприємних ситуацій і щоб не образити учнів, проведіть голосування за найкращий проєкт. Автор проєкту презентує роботу для всього класу.

Draw and tell (Наприклад, Unit 6 p.79, Smart Junior 3 for Ukraine)

Кожен учень має намалювати холодильник на картонному папері та обрати флешкартки з харчовими продуктами, далі в парах учні презентують роботу в класі, ставлячи запитання та надаючи відповіді, наприклад: “Is there any milk in your fridge?”- “Yes, there is”. “How much milk is there?” – “There are two bottles“. Завдання полягає в тому, що пара, яка поставила та відповіла на якомога більше запитань отримує найбільшу кількість балів.

Під час виконання завдання будь-яка допомога від вчителя буде сприйматись учнями позитивно.

Сподіваємось, наша методична стаття була корисною для вас та збагатила новими ідеями для уроків. Ознайомитись із додатковими компонентами до підручника Smart Junior 3 for Ukraine ви зможете на сайті Лінгвіст.

З повагою,
Методист видавництва MM Publications в Україні
Анна Гезь