Інтегровані змістові лінії – практичне застосування

600х600_смарт Джуниор_1_пост ФБ

Автор: Аліна Кошман – методист видавництва
MM Publications в Україні


Колеги, всі ми знаємо, що світ ніколи не стоїть на місці і прогрес з кожним роком пришвидшується в декілька разів. Це також стосується і розвитку освіти та освітніх програм: методисти та викладачі вже визначили, що успішно вивчати можна не тільки в межах лінгвістичних термінів, а й розширюючи горизонти учнів.

З нового навчального року 2018 навчальна програма Нової Української Школи рекомендує інтегрувати в навчання змістові лінії, які безпосередньо стосуються актуальних проблем сьогодення: екологічна безпека та сталий розвиток, громадянська відповідальність, здоров’я і безпека, підприємливість та фінансова грамотність. Реалізація усіх змістових ліній в межах тем, що вивчаються, сприятимуть багатосторонньому розвитку учня, як гідного громадянина держави.

Однак, це є нововведенням і, звісно, продумати гармонійну інтеграцію не є занадто легким завданням. Тому ми підготували для Вас декілька методичних ідей, які допоможуть вам зрозуміти механізм роботи з інтегрованими змістовими лініями. Хочемо також зазначити, що усі ідеї відібрані з нового навчального посібника Smart Junior 1 for Ukraine від видавництва MM Publications, який було розроблено спеціально для учнів Нової Української Школи і який обрали як основний підручник близько 100 000 учнів.

1) Всі діти люблять історії: посібник Smart Junior 1 for Ukraine пропонує учням секції “Story Time”: легкі історії, що супроводжуються яскравими малюнками сприяють швидкому засвоєнню матеріалу. Окрім цього, кожна історія містить повчальний елемент та мораль. До речі, мораль історії подається також в окремому боксі під історією та дублюється двома мовами. Можна не лише прослухати історію, а й інсценувати її (що ми рекомендуємо), а також додатково задати питання, що стосуються безпосередньо моралі. Під час роботи з учнями початкової школи необхідно починати з питань типу “Yes/No Question” – це допоможе їм побороти невпевненість та провести додатковий аналіз матеріалу.

2) Раніше методисти видавництва досить часто стикались з проблемою того, що секцію «Project», яка є в багатьох підручниках, недооцінюють. Насправді, фахівці-методисти розробляли секції згідно вікових особливостей учнів і з урахуванням вимог програми: проекти відносяться до різноманітних тем, а також стосуються необхідних змістових ліній. Відповідні секції Smart Junior 1 for Ukraine також пропонують учням стати більш креативними, зробити щось своїми руками та просто цікаво вивчати англійську! Більше проектів – цікавіше навчання!

3) Важливим моментом є розуміння учнями того, що вони вивчають – розвиток мовленнєвих навичок (зокрема усного мовлення) допоможе їм чітко зрозуміти певні ідеї, а якщо учні мають змогу обговорити це в парах або міні-групах, то це лише посприяє реалізації змістових ліній. Саме тому, методисти MM Publications розробили плани уроків посібника Smart Junior 1 for Ukraine (з якими вчитель може ознайомитись у книзі для вчителя) таким чином, аби учні мали більше можливостей подолати мовний бар’єр та насолоджуватись спілкуванням.

Ми сподіваємось, що стаття була корисною для Вас та надала більше ідей щодо реалізації інтегрованих змістових ліній.

Детальніше про Smart Junior for Ukraine